STUDENT AGENCY Dovolená

Kdy je nejlepší cestovat do Thajska?

Kdy se vydat do Thajska? Když u nás panuje podzim a zima. Thajsko je právě v tomto období ideálním útočiště před chladem a šedí. Doba letu do Thajska není nijak extrémně dlouhá ve srovnání s jinými exotickými destinacemi, zhruba 10 hodin v letadle a můžete začít objevovat tento klenot jihovýchodní Asie. Cesta do Thajska je tak ideální kombinací komfortu a exotiky. A kolik hodin je v Thajsku při vašem příletu? Rozdíl činí +6 hodin oproti České republice. Čas v Thajsku se mění v závislosti na našem letním čase, takže v zimě je to +6 hodin, v létě +5 hodin.

    leden

    32 °C

    únor

    33 °C

    březen

    34 °C

    duben

    35 °C

    květen

    34 °C

    červen

    33 °C

    červenec

    32 °C

    srpen

    32 °C

    září

    32 °C

    říjen

    31 °C

    listopad

    31 °C

    prosinec

    31 °C

    Kdy cestovat do Thajska?

    Pro cestování do Thajska, obzvláště s ohledem na počasí, je nejlepší doba mezi listopadem a únorem, obdobím známým jako "chladná sezóna". Nenechejte se ale názvem zmátnout, "chladné" v thajském kontextu znamená příjemně teplé a sušší podmínky, s teplotami pohybujícími se mezi 25 a 31 stupni Celsia.

    Toto období je ideální pro prozkoumávání měst, navštěvování chrámů, trekking v džungli a relaxaci na pláži, protože je charakteristické svou mírnou teplotou a nízkou vlhkostí. Právě tehdy si můžete užít slunečné dny bez příliš mnoha překvapení v podobě tropických dešťů.

    Horká sezóna v Thajsku (březen - červen) může být ideální pro ty, kdo touží po slunečných dnech na pláži a nevadí jim vyšší teploty (až 35 stupňů C a více). V této době také můžete zažít tradiční thajský Nový rok, známý jako Songkran, kdy se konají oslavy v podobě gigantických vodních bitev na ulicích.

    Období dešťů v Thajsku (červenec - říjen) je čas, kdy Thajsko zažívá nejvíce srážek, ale to nemusí být nutně na škodu. Deště obvykle přicházejí ve formě krátkodobých, ale intenzivních bouří, často v odpoledních nebo večerních hodinách.

    Toto období může být skvělé pro ty, kdo hledají klidnější dovolenou bez davů turistů a s výhodou levnějších cen za zájezd. Navíc je krajina Thajska nádherně zelená a živá.

    Cestování do Thajska

    Co si v Thajsku nenechat ujít

    Hlavní město Thajska, Bangkok, které se nikdy nespí, je fascinující směsicí tradičních chrámů a moderního urbanismu. Grand Palace a Wat Pho musíte vidět. Navštivte také plující trhy a okuste místní speciality přímo z loděk obchodníků.

    Chiang Mai, srdce severního Thajska, je domovem několika set buddhistických chrámů, ze kterých nejvýznamnější je Doi Suthep. Chiang Mai je také známé svou lokální kuchyní, nádhernou přírodou a několika etnickými vesnicemi.

    Phuket je pro ty, kteří chtějí kombinovat pohodový život na pláži s nočním životem. Bílé písečné pláže, tyrkysová voda a rozmanitá nabídka aktivit vytvářejí nádhernou atmosféru.

    Oblast Krabi s ikonickými vápencovými útesy, průzračnými vodami a úchvatnými plážemi je synonymem pro ráj na zemi. Phi Phi ostrovy vám učarují.

    Nechte se okouzlit Bílým chrámem Wat Rong Khun, který je uměleckým dílem a duchovním místem v jednom. Město také slouží jako brána k poznávání horských oblastí severního Thajska.

    Pai je malé městečko v horách a stalo se oblíbeným místem pro ty, kteří vyhledávají relaxaci, přírodu a alternativní komunity. V okolí Pai najdete horké prameny, vodopády a nádhernou přírodu.

    Co si nenechat ujít v Thajsku

    Festival Loi Krathong

    Festival Loi Krathong je jeden z nejnádhernějších svátků v Thajsku. Je proslulý malebnou a poetickou atmosférou. Název "Loi Krathong" je odvozen ze slov: "Loi", což znamená "plavat" a "Krathong", což je malá lodička, která je vyrobena z banánového stonku a listů, zdobena květinami, svíčkami a kadidly.

    Festival se koná v listopadu, kdy je měsíc v plném úsvitu, a tím utváří idylickou scenerii, kdy jsou malé krathongy vypouštěny na řeky a jezera po celé zemi. Tato tradice vzdává hold bohyni vod, Phra Mae Khongkha a má ochraňovat před neštěstím.

    Loi Krathong je bohatý na rituály. Večery jsou doplněny průvody a tanečními vystoupeními. Některé regiony zapojují vypouštění lampionů, který vytváří neuvěřitelně kouzelnou atmosféru, kdy nebe nad Thajskem ožívá tisícovkami světýlek.

    S rostoucím počtem krathongů, které jsou každý rok vypuštěny, je klíčová ekologická udržitelnost. Mnoho míst a komunit se snaží používat ekologicky šetrnější materiály pro výrobu krathongů, jako jsou právě listy banánovníků a jiné přírodně rozložitelné materiály.

    Festival Loi Krathong je bezpochyby ojedinělý zážitek a příležitost k účasti na oslavě, která spojuje s vodou a světlem a je zároveň připomínkou toho, jak můžeme respektovat a pečovat o naši planetu, i během tradičních slavností.

    Thajsko, Festival Loi Krathong

    Autentické Thajsko

    Cestování do Thajska není jen o prosluněných plážích, ale i o prozkoumávání kultury a tradic této úžasné země. Prozkoumejte chrámy, vyzkoušejte místní kuchyni na uličních stáncích v Bangkoku, nebo se vydejte do hor k domorodým kmenům. A ať už si vyberete kteroukoli část roku, každé období nabízí z Thajska mnoho unikátního a kouzelného.

    Thajsko je země tak rozmanitá a nádherná, že bez ohledu na to, kdy se do Thajska vydáte, najdete zde vždy něco fascinujícího k objevování a návštěvy této magické země nebudete litovat.

    Většina lidí si zvolí "chladnou sezónu" pro svou návštěvu, aby si užili ideální počasí v Thajsku, ale věřte, že každá sezóna nabízí něco unikátního a zvláštního, co vás může oslovit. V každém případě, ať už se rozhodnete cestovat kdykoliv, Thajsko je destinace, která vám bude nabízet úchvatné scenérie, fascinující kulturu a srdečné pohostinství po celý rok.

    Fascinující země s hlubokými tradicemi, bohatou kulturou a úžasnou přírodou, to je Thajsko. Ale jak je tomu v každé zemi, vždy je dobré se seznámit s méně známými aspekty cestování do dané destinace ještě předtím, než se vypravíte na svou dovolenou, abyste si zajistili, že vaše cestovatelské dobrodružství bude co nejpohodlnější, nejbezpečnější a vy si ho budete moci co nejvíce užít.

    Thajsko, země úsměvů

    Zákaz kouření na plážích

    Na mnoha plážích v Thajsku je zakázáno kouření. Mnoho turistů o tomto opatření neví a je důležité vědět, že neuposlechnutí tohoto zákazu může skončit vysokou pokutou nebo dokonce trestem odnětí svobody. Thajsko takto chrání své bílé písečné pláže před znečištěním a snaží se přírodu zachovat co možná nejvíce nedotčenou.

    Královská rodina

    V Thajsku je královská rodina velmi ctěna a existují přísné zákony proti jejich urážení. Což je něco, co cestovatelé nemusí vědět. I nevinný žert nebo lehkovážný komentář ohledně krále může mít vážné právní následky, včetně vězení. Během vaší návštěvy Thajska projevujete úctu vůči králi a královské rodině vždy a všude.

    Žlutá horečka

    Thajsko má specifická pravidla ohledně žluté horečky. Každý, kdo přiletí do Thajska ze země, kde je žlutá horečka endemická, musí prokázat, že byl očkován proti této nemoci. Thajsko je známé kvalitními lékařskými službami a turisté mohou využít kliniky, které poskytují informace a léčbu pro nemocí spojené s cestováním.

    Autor: Dovolena.cz, 8. 10. 2023

    Autor dovolena.cz.png