STUDENT AGENCY Dovolená

Kam na Zanzibaru

Zanzibar, dva světy v ostrém kontrastu. Turistický ráj na zemi versus realita místního života. Přílet na Zanzibar může nepřipraveného Evropana zaskočit. Střet s Afrikou přichází bez okolků. Ulepené vedro, prosté stísněné prostory příletové rádobyhaly, pár odbavovacích přepážek s netečnými celníky. Nedejte se! Vylaďte se na nekompromisní střet kultur. Budete mu čelit všude mimo turistické “svatyně”. Ať si nádherný Zanzibar můžete pořádně užít. Když Zanzibar přijmete bez předsudků, můžete si ho v rytmu Hakuna Matata skutečně užít. A chtít se na něj vrátit. Jambo!

    Jaký ten Zanzibar vlastně je?

    Unguja je jedinečné místo. Rozprostře před vás s hrdostí afro-muslimský kolorit, artefakty své fascinující historie, rozmanitou kulturu a neuvěřitelné přírodní krásy. A Evropane turisto, div se! Ať si ten kus Afriky můžete i přes úžas užít, přijměte ji. Taková jaká je. Osobitá, svá a se sebou spokojená.

    Pobrukujte si Jambo Jambo, Hakuna Matata. Stejně se té mantře neubráníte. Uslyšíte ji ze všech stran, dostane se vám pod kůži. Mantry fungují. A tato je jedna z nejmocnějších, dělá totiž dobrou náladu!

    A jde to nemít dobrou náladu, když stojíte na pláži, která patří k nejkrásnějším na světě? Pokud nepřijmete do svého světa všudypřítomné Masaje střežící hranice hotelových resortů, v neustálé družbě s místními, kteří se úporně snaží s vámi navázat hovor, aby vám něco prodali, tak ano.

    Když ale budete počítat s tím, že surová realita Afriky se s vámi potká i na samotné hranici luxusního resortu, vybavíte se jednodolarovky, které vám nebude líto rozdávat, objednáte si od místních kokos, který osekají mačetou přímo před vámi a budete k přívětivým a usměvavým domorodcům nedbale štědří, užijete si to.

    Před touto realitou se není kam schovat, patří k místu. Je pár resortů, které se vypořádaly pro soukromí klientů i s tímto “nešvarem”, za tento komfort absolutního soukromí si ale připlatíte.

    Co vidět a zažít na Zanzibaru

    Zanzibarské pláže

    Ikonické scenérie Zanzibaru se vám vryjí už navždy do paměti. Resort pro váš zájezd na Zanzibar, je dobré vybírat s ohledem na odliv. Přece jen, když vám v rámci týdenního pobytu každý den na pár hodin zmizí moře, může se vás to osobně dotknout. Ráj se před očima promění v měsíční krajinu. Jsou místa, kde se vás odliv v podstatě nebude týkat.

    Na plážích na východním pobřeží, jako jsou Paje a Jambiani, dochází k výraznému odlivu moře, který odhaluje rozsáhlé plochy mořského dna, zatímco na závětrné straně severního pobřeží, jako je Nungwi, nejsou změny přílivu a odlivu tak drastické a nabízejí stálé možnosti koupání. Za odlivu neustupuje voda příliš daleko od břehu a koupat se je možné díky četným lagunám.

    Pláže Nungwi a Kendwa jsou světově proslulé svoji krásou. Patří k nejoblíbenějším plážím Zanzibaru. Pláž Paje je synonymem pro kitesurfing na Zanzibaru. Pláž Bwejuu poskytuje soukromí mezi kokosovými palmami. Pláž Kendwa nabízí klidnější atmosféru a je ideální pro cestovatele, kteří si chtějí odpočinout v klidném prostředí. Na pláži Paje, která je vyhledávaným místem pro milovníky kitesurfingu, panují stálé pasáty a mělké vody, takže je vhodná jak pro začátečníky, tak pro experty. Sousední pláže Bwejuu a Jambiani na východním pobřeží nabízejí klidný únik před davy lidí, dlouhé úseky bílého prachového písku a pohupující se palmy.

    Pláže na Zanzibaru

    Kam na Zanzibaru

    Navštivte město Zanzibar. Historické centrum Stone Town je v seznamu chráněných památek UNESCO. Zde napsaly dějiny i své stinné stránky. Dvě stě let tu kvetl obchod s otroky, na největším otrokářském tržišti světa. Stone Town není zážitek pro každého. Dokladuje až příliš hmatatelně temnou historii. Proplétání přeplněnými úzkými uličkami města může být pro někoho nepříjemné. Ale atmosféra je to naprosto ojedinělá a zážitek autentický. Neměli byste si nechat ujít Dům divů, staré pevnosti a zahrady Forodhani a fanoušci Freddieho Mercuryho jeho rodný dům.

    Pro jedinečnou gastronomickou zkušenost byste měli navštívit The Rock Restaurant. Tato restaurace stojí na skalním ostrově a nabízí nejen vynikající kuchyni, ale také nádherný panoramatický výhled na oceán. Rezervujte si stůl večer a sledujte, jak slunce zapadá za obzor.

    Návštěva Zanzibarského muzea a paláce House of Wonders poskytne pohled do historie a kultury ostrova. Užijte si atmosféru tržišť, kde můžete ochutnat místní speciality a nakoupit suvenýry. Nezapomeňte navštívit anglikánský chrám Christ Church a bývalou pevnost Old Fort.

    Zanzibar je známý jako "Ostrov Koření" a návštěva plantáží koření je fascinujícím zážitkem. Můžete se dozvědět, jak se pěstují a sklízejí různé druhy koření, jako je skořice, vanilka, nebo hřebíček. Průvodci vám rádi vysvětlí procesy a budete moci ochutnat čerstvě utržená koření.

    Kam na Zanzibaru

    Zanzibar pro dobrodruhy

    Podnikněte výlet na Safari na pevninu. Už jen let místní aero linkou je zážitkem. Nic pro slabé povahy. Národní park Serengeti v Tanzanii je domovem volně žijících lvů, slonů, žiraf, zeber, hrochů. Červená opice Colobus se nevyskytuje nikde jinde na světě. V Safari můžete i přenocovat. Neustálý doprovod skupinkou ozbrojených Masajů stezkami mezi chatkami je skutečné dobrodružství. Pro Safari autentické ubytování pak ojedinělý zážitek.

    Výlet na Safari Blue je nezbytným zážitkem. Jedná se o celodenní výlet lodí po azurových vodách Indického oceánu. Během tohoto výletu budete mít příležitost šnorchlovat u korálových útesů, pozorovat delfíny ve volné přírodě a vychutnat si jídlo z darů moře připraveného přímo na písečné pláži.

    Pro objevování podmořského světa je Dive Center Zanzibar ideálním místem. Můžete se přihlásit na potápěčské kurzy a podniknout potápěčskou výpravu k úchvatným korálovým útesům. Pozorujte pestrou faunu a flóru pod hladinou a prožijte nezapomenutelné.

    Kitesurfing Zanzibar je pro všechny milovníky adrenalinu a vodních sportů a Zanzibar je rájem pro kitesurfing. Můžete se přihlásit na lekce nebo si prostě půjčit vybavení a zkusit vzrušující jízdu na průzračných vodách.

    Velkolepé Kilimandžáro máte na dosah. Ikonická hora majestátně dominuje Africe. I když nejste horolezci, prozkoumejte okolní úpatí, přilehlé vesnice a nádheru jedinečného místa na matičce Zemi.

    Zanzibar kite surfing

    "Zanzibar" není oficiálním názvem ostrova

    Když se mluví o Zanzibaru, myslí se celé Zanzibarské souostroví. Skutečný název ostrova je "Unguja". Unguja je obklopena mnoha dalšími malými ostrovy, ale jediné, o kterých většina lidí pravděpodobně slyšela, jsou právě Zanzibar, Pemba a ostrov Mafia, jediné tři osídlené ostrovy.

    Je domovem gigantických aldabských želv

    Želvy na Prison Islandu (Changuu) se dožívají až 200 let váží až 250 kg! Tyto majestátné aldabské želvy, byly původně přivezeny ze Seychel v 19. století, nyní žijí v rezervaci, kde můžete tyto impozantní tvory vidět, krmit a dozvědět více o jejich ochraně a unikátní biologii.

    Je opředen legendami kamenného města

    Stone Town (Mji Mkongwe) není jen historickým skvostem Zanzibaru, ale i místem opředeným mýtickými legendami místní kultury. Popobawa, napůl duch, napůl tvor, údajně obývá město a vytváří jedinečnou, tajemnou atmosféru, která dodává místu výjimečnost.

    Autor: Dovolena.cz, 13. 10. 2023

    Autor dovolena.cz.png