STUDENT AGENCY Dovolená

Co musíte ochutnat ve Vietnamu

Vietnam, země s bohatou historií a rozmanitou kulturou, je domovem jedné z nejpestřejších kuchyní světa. Vietnamská kuchyně je známá svou svěžestí, rozmanitostí a nezapomenutelnou chutí. Od hustých městských ulic Hanoje po idylické rýžové terasy ve Sapa, vietnamská kuchyně nabízí pestrý výběr pokrmů, které nadchnou každého gurmána.

    Vietnamská kuchyně je založena na filozofii pěti základních chutí: sladké, kyselé, hořké, slané a umami. Každé jídlo se snaží dosáhnout rovnováhy těchto chutí, což vede k jejímu jedinečnému charakteru. Vietnamská kuchyně klade velký důraz na "yin" a "yang"– hledání rovnováhy v jídle. To se odráží ve výběru ingrediencí, kde se snaží vyvážit chladné a teplé prvky, aby se dosáhlo harmonie v chutích a texturách. Tato filozofie se projevuje v používání různých bylinek, koření a zeleniny v jednom pokrmu.

    Základní ingredience vietnamské kuchyně jsou rýže a nudle. Rýže hraje klíčovou roli, používá se ve formě rýžových nudlí, rýžového papíru a samozřejmě jako příloha. Pokrmy jsou bohaté na bylinky a koření, které dodávají pokrmům typickou chuť. Mátovka, koriandr, thajská bazalka, vietnamská koriandr, zázvor, citronová tráva a hvězdičkový anýz, to vše dělá vitnamskou kuchyni lahodnou. Nechybí čerstvá zelenina a tropické ovoce, nezbytné pro svěžest vietnamských pokrmů.

    Charakteristiky vietnamské kuchyně

    Vietnamská kuchyně vyniká pestrostí a autenticitou, kde každý region má svoji unikátnost. Například, severní Vietnam je známý svými jednoduchými, ale aromatickými pokrmy, zatímco jih země preferuje sladší a ostřejší chutě. Střední Vietnam je pak domovem pro některé z nejostřejších a nejbarvitějších pokrmů v celé zemi.

    Vietnamská kuchyně se vyznačuje svým důrazem na čerstvé ingredience, bylinky a koření. Tradiční vietnamská jídla jsou často připravována s minimem tuku a oleje, čímž se odlišují od jiných asijských kuchyní. Kombinace sladkých, kyselých, hořkých a pikantních chutí je pro vietnamská jídla typická.

    Vietnamská domácí kuchyně je proslulá svou svěžestí a vyvážeností chutí. Charakteristické pro ni jsou čerstvé bylinky, aromatické koření a použití rýže a nudlí. Základem mnoha pokrmů je rybí omáčka (nuoc mam), která dodává jídlům typický vietnamský nádech.

    Co-musíte-ochutnat-ve-Vietnamu_1.webp

    Hlavními ingrediencemi vietnamské kuchyně je citrnová tráva, zázvor a limetka. Ty jsou základem mnoha vietnamských pokrmů. Rybí omáčka (nước mắm) je fermentovaná omáčka z ryb a je nepostradatelným doplňkem mnoha jídel. Rýžové nudle a papíry jsou základem mnoha pokrmů, od Phở po Gỏi cuốn. A jaké jsou rozdíly mezi tradiční a evropskou vietnamskou kuchyní? Nejlepší a skutečně vietnamská jídla si můžete logicky vychutnat nejlépe přímo ve Vietnamu. V Evropě se vietnamská jídla často adaptují na místní chutě a také dle dostupnost surovin. Například množství a druhy bylinek mohou být omezené ve srovnání s tím, co najdete ve Vietnamu a některé tradiční ingredience mohou být nahrazeny dostupnějšími alternativami. Evropské varianty vietnamských pokrmů mohou být méně pikantní a méně aromatické. A množství cukru a oleje může být ve verzi pro evropany vyšší.

    Tradiční vietnamská jídla

    Mezi nejlepší a nejznámější vietnamská jídla patří Pho, polévkový nudlový pokrm , který je neodmyslitelnou součástí vietnamského jídelníčku. Typicky se připravuje s hovězím nebo kuřecím masem a je ochucené zázvorem, anýzem a dalšími kořeními. Bánh mì je bageta plněná různými druhy masa, zeleninou a bylinkami, která odráží francouzský vliv na vietnamskou kuchyni. Gỏi cuốn, čerstvé jarní závitky, plněné krevetami, vepřovým masem, bylinkami a nudlemi, podávané s pikantním dipem.

    V každé provincii naleznete lokální speciality, které odrážejí místní ingredience a kulinářské tradice. Bun Cha je grilované vepřové maso podávané s rýžovými nudlemi, bylinkami a pikantním dipem. Cha Ca La Vong, tradiční pokrm z Hanoje, kde se ryba marinuje ve žlutém kari a griluje s koprem a cibulkou. Cao Lau je nudlový pokrm ze středního Vietnamu se silnými nudlemi, vepřovým masem a bylinkami. Hu Tieu je polévka s nudlemi, která může být podávána buď v bujónu, nebo „suchá“.

    Co-musíte-ochutnat-ve-Vietnamu_2.webp

    A jaké kolují mýty o vietnamské stravě? Jedním z častých mýtů je, že veškeré vietnamské jídlo je extrémně zdravé. Ačkoli je to často pravda, díky vysokému použití čerstvé zeleniny a bylinek, některé pokrmy, jako jsou smažené jarní závitky nebo Bánh mì, mohou být poměrně kalorické. Když se setkáte s vietnamskými pokrmy, očekávejte výbušnou směsici chutí a vůní. Každé jídlo je dobrodružstvím pro chuťové buňky, od jemně aromatických polévek až po pikantní a bohatě ochucené hlavní chody. Návštěva Vietnamu není jen o samotném ochutnávání jídel, ale také o prožitku. Objevování pouličního jídla ve Vietnamu je zážitkem samo o sobě. Stánky s jídlem, které se nachází na každém rohu, nabízejí širokou škálu vietnamských specialit. Od čerstvě připravených jarních závitků po aromatické nudlové polévky, každá ulice skrývá nějaký kulinární poklad.

    Neobjevené poklady vietnamské kuchyně

    Vietnamská kuchyně nabízí mnohem více než jen světově proslulé pokrmy. Existuje řada méně známých, ale stejně vynikajících jídel, která by turisté neměli přehlédnout při návštěvě Vietnamu.

    Bánh Xèo jsou tenké, křupavé palačinky z rýžové mouky a kurkumy, plněné vepřovým masem, krevetami a fazolkami mungo, podávané s čerstvými bylinkami a omáčkou. Bánh Xèo doslova znamená „sycené palačinky“ a název odkazuje na zvuk, který vydávají při smažení na pánvi. Bun Bo Hue je aromatická, mírně pikantní a citronová polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi, typická pro město Hue. Tento pokrm je známý svou bohatou chutí a vyvážeností kyselých, slaných, sladkých a pikantních prvků. Ca Kho To je karamelizovaná ryba v hrnku. Kousky ryby jsou pomalu vařené v karamelu a rybí omáčce, často s přidáním čili a pepře, podávané v malém hliněném hrnci. Bánh Cuốn jsou tenké rýžové placky napařované a plněné mletým vepřovým masem a dřeňovými houbami, často podávané s čerstvými bylinkami a rybí omáčkou.

    Co-musíte-ochutnat-ve-Vietnamu_3.webp

    Vietnamská kuchyně je nejen úžasně chutná, ale také odráží bohatou historii a kulturu Vietnamu. Každé jídlo je příběhem, každý pokrm je dobrodružstvím. Ať už jste ve Vietnamu nebo ochutnáváte vietnamská jídla v zahraničí, každé sousto vás přiblíží k pochopení této fascinující kultury. Vietnamská kuchyně není jen o jídle; je to cesta, která vás zavede přes hustá zelená rýžové pole, přes rušné trhy plné čerstvých surovin až po historické ulice plné příběhů. To vše se odráží v každém talíři vietnamských kuliářských specialit. Dobrou chuť!

    Autor: Dovolena.cz, 10.11. 2023

    Autor dovolena.cz.png