STUDENT AGENCY Dovolená

Co musíte navštívit na Srí Lance

Srí Lanka, známá také jako Perla Indického oceánu, je exotickou destinací, která láká cestovatele svou bohatou kulturou, nádhernými plážemi a úchvatnou přírodou. Tato ostrovní země nabízí něco pro každého – od historických památek a buddhistických chrámů, přes pestrou faunu a flóru v národních parcích, až po dobrodružství v deštných pralesech a čajových plantážích. Srí Lanka je ideálním místem pro ty, kteří hledají klidné útočiště, dobrodružné výpravy nebo fascinující kulturní zážitky.

Prožijte s námi dobrodružství a poznejte nejkrásnější místa na Srí Lance, která vás zavedou do světa, kde se spojuje bohatá historie s okouzlující přírodou. Objevte krásy a tajemství tohoto tropického ráje!

V tomto článku

    Srí Lanka

    Lví skála (Sigiriya) - monument starověkého inženýrství

    Mezi prvním místem, kam byste měli na Srí Lance zamířit, je ikonická Lví skála, zvaná také Sigiriya. Tato monumentální pevnost vytesaná na vrchol skály je jednou z hlavních atrakcí země a jejím symbolem. Procházejte se starověkými vodními zahradami, vystoupejte po kamenných schodech kolem majestátních fresek a obdivujte dechberoucí výhledy na okolní krajinu z vrcholu.

    Srí Lanka, Sigiriya

    Dambulla - jeskynní chrámy plné historie

    Jen kousek od Sigiriye se nachází Dambulla, další důležitá zastávka při cestování po Srí Lance. Zdejší jeskynní chrámy jsou bohatě zdobené nástěnnými malbami a sochami Buddhy, což vytváří mystickou atmosféru. Každá jeskyně odhaluje útržky z historie buddhismu, a vy si můžete vychutnat pohled na tuto jedinečnou kulturní památku.

    Srí Lanka, Dambulla

    Kandy - kulturní srdce Srí Lanky

    Město Kandy, ležící v srdci země, je proslulé svým chrámem Buddhova zubu, který je jedním z nejvýznamnějších buddhistických poutních míst na světě. Kandy také nabízí tradiční taneční představení a trhy plné místních řemeslných výrobků. Projděte se podél nádherného jezera a užijte si poklidnou atmosféru.

    Srí Lanka, Kandy

    Ella - cesta do horského ráje

    Pro milovníky přírody a pohledů z výšky je horské městečko Ella tou pravou destinací. Malebný vlakový výlet vás zavede do této oblasti, která je domovem úchvatných čajových plantáží, vodopádů a výhledů z míst jako Ella Rock nebo Nine Arches Bridge. Pokud toužíte po dobrodružství, pěší turistika v okolí je nezapomenutelným zážitkem.

    Srí Lanka, Ella

    Hikkaduwa - ráj pro milovníky pláží

    Hikkaduwa, město na západním pobřeží Srí Lanky, je jednou z nejlepších destinací pro plážové povaleče a milovníky vodních sportů. Křišťálově čisté vody korálových útesů vybízejí k potápění a šnorchlování. Můžete se také zapojit do ochrany želv nebo si užít relaxaci na pláži pod palmami.

    Srí Lanka, Hikkaduwa

    Nejkrásnější pláže Srí Lanky

    Unawatuna

    Tato pláž nedaleko města Galle je známá svým zlatým pískem a tyrkysovou vodou. Je ideální pro koupání a šnorchlování díky klidným vodám, chráněným korálovým útesem. Hikkaduwa: Jeden z prvních turistických resortů na Srí Lance nabízí skvělou příležitost pro surfování, potápění a sledování mořských želv. V okolí jsou různé restaurace a plážové bary.

    Mirissa

    Mirissa je rájem pro surfování a také vyhledávaným místem pro pozorování velryb. Klidná pláž s palmami poskytuje skvělou atmosféru pro relaxaci.

    Arugam Bay

    Tato pláž na východním pobřeží je populární mezi surfaři díky vynikajícím podmínkám pro jízdu na vlnách. Její uvolněná atmosféra láká cestovatele hledající klid.

    Tangalle

    Nabízí nádherné pláže, které jsou méně přeplněné a často ukryté. Je to ideální místo pro romantické procházky podél pobřeží.

    Nilaveli

    Tato pláž v blízkosti Trincomalee je známá svým jemným pískem a krásnou vodou. Je skvělá pro potápění i výlety na nedaleký Pigeon Island.

    Pasikuda

    Nabízí klidné moře s mělkými vodami, což z ní činí perfektní místo pro rodiny. Pláž je také známá svým krásným západem slunce.

    Srí Lanka

    Galle – pevnost plná historie

    Historické město Galle, nacházející se na jihozápadním pobřeží, je pozoruhodné svým starobylým opevněním. Procházejte se úzkými uličkami, objevujte holandskou architekturu, galerii umění či řemeslné dílny. Galle nabízí jedinečný pohled do koloniální minulosti Srí Lanky.

    Srí Lanka, Galle

    Srí Lanka, země čajových plantáží

    Na Srí Lance jsou některé z nejznámějších a nejkrásnějších čajových plantáží, které jsou světově proslulé svou kvalitou a historií. Zde jsou některé z nejznámějších oblastí a čajových plantáží:

    Nuwara Eliya:

    Tato oblast, také známá jako „Malá Anglie“, je jednou z nejvyšších oblastí pěstování čaje na Srí Lance. Je proslulá plantážemi jako Pedro Tea Estate nebo Labookellie Tea Estate, kde můžete pozorovat tradiční sklizeň čaje a ochutnat zdejší jemné lístky.

    Kandy

    Čajové plantáže kolem Kandy, včetně známé Geragama Tea Estate, mají své místo v historii, protože je zdejší region považován za kolébku srílanského čajového průmyslu. V tomto regionu se nachází také muzeum čaje.

    Ella

    Kolem malebného městečka Ella se nachází úžasné čajové plantáže s krásnými výhledy, včetně Uva Halpewatte Tea Factory, kde můžete navštívit továrnu a zhlédnout celý proces výroby.

    Uda Pussellawa

    Tato oblast, blízko Nuwara Eliya, je domovem plantáží s jemně aromatickým čajem s lehkou chutí.

    Ruhuna

    V jižní části ostrova se nacházejí nízko položené čajové plantáže, které produkují čaj s bohatou, plnou chutí. Například plantáže v Koggala jsou populární destinací.

    Dimbula

    Známá pro svůj kvalitní černý čaj s osvěžující chutí, tato oblast nabízí plantáže s nádhernými výhledy, například v údolí Bogawantalawa.

    Prohlídky těchto plantáží často zahrnují ukázky sklizně, ochutnávky a možnost zakoupit místní čaj přímo z výroby.

    Srí Lanka

    Jak procestovat Srí Lanku?

    Srí Lanka má dobře rozvinutou železniční síť, díky které lze snadno procestovat různé kouty ostrova. Vlaky mezi Kandy a Ellou nabízí nezapomenutelné výhledy na čajové plantáže. Alternativou jsou autobusové linky a pro kratší trasy tuktuky nebo soukromí řidiči.

    Vydejte se na Srí Lanku, abyste poznali fascinující svět plný nádherných míst, přírodních krás a kulturního bohatství. Od ikonické Lví skály přes jeskynní chrámy v Dambulle až po relax na plážích v Hikkaduwě. Srí Lanka vám nabídne nezapomenutelné zážitky a stane se jedním z vašich oblíbených cestovatelských cílů.

    Srí Lanka

    Autor