STUDENT AGENCY Dovolená

Národní parky Afriky: Který navštívit?

Afrika, známá pro svou nezkrotnou divočinu, je domovem mnoha jedinečných národních parků. Tato území chrání bohaté ekosystémy s exotickými zvířaty a rozmanitou vegetací. Každý park nabízí jedinečnou příležitost zažít autentickou krásu africké přírody a pozorovat zvířata v jejich přirozeném prostředí.

Kromě toho parky významně přispívají k ochraně ohrožených druhů a udržitelnosti místních ekosystémů. Pojďme si projít nejvýznamnější národní parky, které musíte při svém africkém dobrodružství navštívit. Nechte se okouzlit rozmanitostí fauny a flóry, kterou Afrika nabízí, a vydejte se na cestu plnou nezapomenutelných zážitků a objevů.

V tomto článku

    Afrika, serengeti

    Národní park Serengeti (Tanzanie)

    Rozlehlé pláně Serengeti jsou synonymem pro africkou savanu. Tento národní park, který se rozkládá na území Tanzanie, hostí velkou pětku: slony, nosorožce, buvoly, lvy a levharty. Nejznámější je však pro každoroční migraci více než 1,5 milionu pakoňů a tisíců zeber a gazel, které putují za čerstvou pastvou.

    Národní park Masai Mara (Keňa)

    Národní park v Keni, Masai Mara, je přirozeným pokračováním ekosystému Serengeti a dějištěm stejné velké migrace. Kromě toho zde můžete spatřit původní kulturu kmene Masajů a užít si jedinečné zážitky jako safari balónem či návštěvu domorodých vesnic.

    Afrika, Masai Mara

    Národní park Kruger (JAR)

    Kruger je jedním z největších národních parků v Africe a chloubou Jihoafrické republiky. Svým návštěvníkům nabízí možnost prozkoumat rozmanitá biotopová území včetně bažin, lesů a suchých savan. Na rozsáhlém území žijí stovky druhů ptáků, savců a plazů.

    Národní park Etosha (Namibie)

    Etosha, známý pro svá rozsáhlá solná jezera, je jedním z nejlepších míst v Africe, kde můžete pozorovat divokou zvěř. Během období sucha se zvířata shromažďují u napajedel, což návštěvníkům umožňuje jedinečné pozorování zvířat v jejich přirozeném prostředí.

    Afrika, Kruger

    Národní park Bwindi Impenetrable (Uganda)

    Tento národní park je útočištěm pro ohrožené horské gorily. Nachází se zde neprostupný lesní porost a strmé svahy, které poskytují útočiště nejen gorilám, ale i dalším ohroženým druhům.

    Národní park Mount Kenya (Keňa)

    Mount Kenya je druhou nejvyšší horou Afriky. Národní park nabízí možnosti výstupu na vrchol, stejně jako objevování rozmanité krajiny, od bambusových lesů až po zasněžené vrcholky. Tento park je domovem četných druhů rostlin a zvířat, včetně ohroženého levharta afrického.

    Národní park Virunga (Demokratická republika Kongo)

    Jeden z nejstarších afrických parků Virunga je rájem pro milovníky dobrodružství. V jeho rámci naleznete sopky, pralesy a ledovce, přičemž park je známý také ochranou horských goril.

    Afrika, Virunga

    Praktické tipy pro cestovatele do Afriky

    Pro návštěvu těchto parků se doporučuje nosit pohodlné, prodyšné oblečení, klobouk a nezapomenout na dalekohled a kvalitní fotoaparát. Vždy dodržujte pokyny rangerů a průvodců, zejména při pozorování divoké zvěře.

    Nejlepší měsíce pro návštěvu národních parků Afriky závisí na konkrétní oblasti, kterou máte v plánu navštívit. Obecně se doporučuje období sucha, kdy je zvířata snazší pozorovat, protože se shromažďují u napajedel. Také se lépe cestuje po vyschlých cestách.

    Afrika, Bwindi

    Doporučená období pro vybrané regiony.

    Východní Afrika (Keňa, Tanzanie, Uganda):

    Červenec až říjen:

    Tato doba je ideální pro pozorování velké migrace pakoňů a zeber v národních parcích Serengeti a Masai Mara. Na podzim se pak zvířata začínají stahovat zpět na jih.

    Leden až březen:

    Druhé vhodné období, kdy je možné spatřit narození mláďat.

    Jihoafrická republika (Kruger):

    Květen až září:

    V parku Kruger je nejlepší období sucha, kdy se zvěř shromažďuje u vody a listnaté stromy mají méně listí, což usnadňuje pozorování.

    Namibie (Etosha):

    Červen až říjen:

    Období sucha v parku Etosha přináší nejlepší možnosti vidět zvířata u napajedel a v otevřené krajině.

    Střední Afrika (Virunga v DR Kongo, Bwindi v Ugandě):

    Červen až září:

    Pro treky za horskými gorilami jsou tato suchá období vynikající.

    Pro milovníky přírody jsou africké národní parky jedinečným rájem, kde můžete zažít spojení s divočinou v její ryzí podobě. Nezáleží na tom, zda toužíte po vzrušení safari nebo klidném pozorování ptáků, každý z těchto parků má něco zvláštního, co v každém, kdo ho navštíví, zanechá hluboký a trvalý dojem.

    Autor