STUDENT AGENCY Dovolená

Egyptské pyramidy: Po stopách faraonů

Pyramidy v Egyptě představují vrchol inženýrských a architektonických dovedností starověkého světa. Tyto monumentální stavby jsou symbolem síly a bohatství faraonů, kteří je nechali postavit pro svůj věčný odpočinek. Každý rok sem míří tisíce turistů, aby se ponořili do starověkých legend a prohlédli si na vlastní oči jeden z ohromujících divů světa, pyramidy v Egyptě. Pojďme se podívat, jaké egyptské pyramidy a památky při putování Egyptem nevynechat.

V tomto článku

    Egypt, chrámy

    Pyramidy v Gíze

    Gíza je domovem nejznámějších pyramid v Egyptě, přičemž největší a nejznámější je Velká pyramida. Stavba této monumentální pyramidy byla zadána faraonem Chufuem a její původní výška dosahovala 146 metrů. Pyramida byla pokryta leštěnými vápencovými deskami, které se leskly na slunci. Ačkoliv byly časem rozebrány, pyramida stále ohromuje svou masivní strukturou. Vstup do pyramidy umožňuje návštěvníkům procházet úzkými chodbami a místnostmi, kde si lze prohlédnout Královu a Královninu komoru.

    Chefrénova pyramida je druhou největší pyramidou v Gíze. Stavba má výšku asi 136 metrů a původně byla obložena bílým vápencem. Pyramida se zdá být větší než Velká pyramida, protože stojí na vyvýšeném místě. Mykerínova pyramida je třetí a nejmenší pyramida z komplexu, měřící zhruba 65 metrů. Má však bohatou historii, neboť byla místem několika hrobek a pohřebních komor.

    Nezapomenutelným zážitkem je také návštěva Velké sfingy, která stojí v přední části Chefrénovy pyramidy a působivě střeží celou nekropoli. Tato obří socha s tělem lva a hlavou člověka je záhadou i po tisících letech. Její symbolika není zcela jasná, ale pravděpodobně měla chránit pohřební komplexy faraonů.

    Sluneční loď je další zajímavostí, kterou si nenechte ujít. Tato obří dřevěná loď byla nalezena u Velké pyramidy a byla určena k přepravě faraona do posmrtného života. Dnes je vystavena v muzeu poblíž pyramid.

    Egypt, chrámy

    Pyramidy v Sakkáře

    Sakkára je místo, kde se nachází jedna z nejdůležitějších památek starověkého Egypta, Džoserova pyramida. Tato stupňovitá pyramida, postavená kolem roku 2650 př. n. l. pro faraona Džosera, je považována za nejstarší kamennou stavbu na světě. Architekt Imhotep vytvořil mistrovské dílo, které bylo předlohou pro všechny další pyramidy.

    V Sakkáře si můžete prohlédnout i další mastaby, což jsou starověké pohřební stavby s obdélníkovým půdorysem. Mastaba Tii je jednou z nejlépe dochovaných a nabízí pohled na detailní reliéfy a fresky, které zobrazují život starověkých Egypťanů.

    Serapeum je komplex podzemních chodeb v Sakkáře, který sloužil jako pohřebiště posvátných býků. Tyto zvířata byla považována za vtělení boha Ptaha a po své smrti byla pohřbena s mimořádnou péčí.

    Egypt, chrámy

    Pyramidy v Dahšúru

    Dahšúr je místem, kde se nachází několik zajímavých pyramid. Lomená pyramida byla jedním z prvních pokusů starověkých Egypťanů o stavbu hladké pyramidy. V polovině stavby však stavitelé změnili sklon stěn, což dává pyramidě charakteristický zalomený tvar. Faraon Sneferu, který ji nechal postavit, zde ale nakonec pohřben nebyl.

    Další významnou stavbou v Dahšúru je Červená pyramida, pojmenovaná podle červeného vápence, který byl použit při její stavbě. Je to jedna z největších a nejlépe zachovaných pyramid v Egyptě a první skutečná hladká pyramida.

    Egypt, chrámy

    Chrámy v Luxoru a Karnaku

    Tyto monumentální chrámy jsou klenotem starověkého Egypta. Chrám v Karnaku je největším náboženským komplexem na světě a byl vybudován během více než 2 000 let. Jeho hlavní částí je Amonův chrám, který zahrnuje slavný Velký hypostylový sál s masivními sloupy. V rámci prohlídky můžete navštívit Obelisk královny Hatšepsut a posvátné jezero.

    Luxorský chrám leží na břehu řeky Nil a byl věnován bohu Amonovi. Hlavním lákadlem jsou obrovské sochy faraona Ramesse II. a sfingová alej spojující tento chrám s Karnakem. V noci je chrám krásně nasvícen, což přidává na jeho mystické atmosféře.

    Údolí králů

    Nedaleko Luxoru leží Údolí králů, kde byli pohřbíváni významní faraoni Nové říše. Nachází se zde více než 60 hrobek, z nichž nejznámější je hrobka Tutanchamona, která byla objevena v neporušeném stavu. Každá hrobka je unikátní svými výzdobami a reliéfy, které vyprávějí o životě faraonů a jejich cestě do posmrtného života.

    Egypt, chrámy

    Další zajímavosti

    Hrobka královny Hatšepsut

    V oblasti Údolí královen se nachází nádherný chrám královny Hatšepsut, který byl vytesán do útesu a skládá se z několika teras. Tento chrám byl věnován bohu Amonovi-Ra a je jedním z největších mistrovských děl starověkého inženýrství. Hatšepsut, první ženská faraonka, zanechala svou stopu v egyptské historii nejen architektonickým dědictvím, ale také svými reformami.

    Chrám v Abydu

    Abydos je jedno z nejposvátnějších míst starověkého Egypta, kde byl uctíván bůh Osiris, bůh podsvětí. Hlavní památkou je Chrám Setiho I., kde můžete obdivovat nádherně vytesané reliéfy a scénu se seznamem všech faraonů. Chrám je známý svou nádhernou architekturou a důmyslnými scénami zachycujícími posvátné rituály.

    Chrám Philae

    Na ostrově u Asuánu leží Chrám Philae, věnovaný bohyni Isis. Chrám byl kvůli stavbě Asuánské přehrady přesunut na bezpečnější místo, ale stále si uchovává svou krásu. Kromě nádherných reliéfů v něm probíhá také fascinující večerní světelná show.

    Chrámy v Abu Simbelu

    Tyto obrovské chrámy byly postaveny za vlády faraona Ramesse II. na počest jeho vítězství a oddanosti božstvu. Velký chrám je věnován bohovi Amonovi, Ra a Ptahovi a v jeho průčelí se nacházejí čtyři kolosální sochy faraona. Malý chrám byl věnován bohyni Hathor a manželce Ramesse II., královně Nefertari. Oba chrámy byly přesunuty během výstavby Asuánské přehrady a dnes jsou součástí světového kulturního dědictví.

    Egyptské muzeum

    Při návštěvě Káhiry nelze opomenout Egyptské muzeum, které je domovem největší sbírky staroegyptských památek. Najdete zde mimo jiné zlatý pohřební poklad faraona Tutanchamona, starověké papyry, sochy a mumie králů a královen. Nové Velké egyptské muzeum má být otevřeno v blízkosti pyramid v Gíze a slibuje ještě modernější a interaktivnější zážitek.

    Tyto fascinující památky a další zajímavosti Egypta nabízejí vhled do světa starověkých faraonů, jejich víry a úžasných architektonických úspěchů.

    Egypt, chrámy

    Cesta po stopách faraonů je fascinujícím způsobem, jak objevovat zajímavosti a tajemství starověkého Egypta. Každá pyramida a památka vypráví svůj příběh a odhaluje jedinečnou historii této dávné civilizace.

    Prohlídka těchto míst vám poskytne fascinující vhled do života a kultury starověkého Egypta. Pokud se vydáte na výlet na pyramidy, naplánujte si cestu tak, abyste měli dostatek času prozkoumat každou z těchto památek a ocenit jejich krásu a význam.

    Autor