STUDENT AGENCY Dovolená

Co si s sebou vzít do Egypta a na co si dát pozor

Plánujete dovolenou v Egyptě, zemi, kde se střetává starověký a moderní svět? Tato země se může pochlubit nesmírně bohatou historií, fascinující kulturou a úchvatnými památkami, které se nedají srovnat s žádným jiným místem na světě. Pokud hledáte dovolenou, která vás přenese do dávných civilizací, zároveň vás okouzlí krásou Rudého moře a pohostinností místních obyvatel, pak je Egypt správná volba.

Od fascinujících pyramid až po rušné ulice Káhiry je Egypt destinací, která slibuje nezapomenutelný zážitek. Přinášíme pár rad a tipů jak si co nejvíce užít váš pobyt v Egyptě, v zemi pyramid a faraonů, co si s sebou do Egypta sbalit a na co si dát pozor. Než se vydáte na egyptské pláže či po stopách dávné kultury, přečtěte si naše doporučení.

    leden

    20 °C

    únor

    22 °C

    březen

    25 °C

    duben

    29 °C

    květen

    34 °C

    červen

    34 °C

    červenec

    35 °C

    srpen

    36 °C

    září

    33 °C

    říjen

    31 °C

    listopad

    27 °C

    prosinec

    22 °C

    Oblečení, klíč k pohodě a ochraně

    Jaké oblečení si vzít do Egypta? Oblečení starověkého Egypta charakterizovaly bohatě zdobené látky, které ale byly pohodlné a praktické v horkém a suchém klimatu. A na tom se ani dnes nic nemění.

    Představte si staroegyptské obyvatele: široké lehké látky, které pohodlně padnou a ochrání kůži před sluncem. Přesně takový typ oblečení budete potřebovat.

    Teploty v Egyptě mohou být extrémně vysoké, a proto je důležité se oblékat tak, aby bylo oblečení především vzdušné a pohodlné. Pokud budete podnikat i výlety mimo resort, nebo přímo plánujete Egypt poznávat, nezapomeňte respektovat místní kulturu a zvyky. Inspiruje se tím, jaké oblečení v Egyptě místní nosí.

    Co sebou do Egypta, aby tedy oblečení vyhovovalo jak místním normám, tak podnebí? Pro běžné nošení se doporučuje lehké, volné a prodyšné oblečení z přírodních materiálů. Pro společenské prostory pak oblečení, které zakrývá ramena a kolena.

    Lehké kalhoty, maxi sukně, dlouhé šaty a volné košile s krátkými nebo dlouhými rukávy. A samozřejmá nezbytnostost, plavky. Zda si přibalit i osušku je už odvislé od vybavenosti hotelu.

    Oblečení do Egypta

    Co si sbalit do Egypta?

    Co si sbalit do Egypta? Nezapomeňte na opalovací krém s vysokým faktorem, sluneční brýle a pokrývku hlavy k ochraně před silnými slunečními paprsky.

    Egypt je proslulý svým nádherným podmořským životem, šnorchl s potápěčskými brýlemi a ploutve určitě užijete. Byla by škoda pod hladinu nenakouknout.

    Je dobré sebou mít prověřené léky na střevní potíže, repelenty a nezapomenout na léky, které pravidelně užíváte. Hodit se může adaptér na zásuvku (odvislé od hotelu).

    Powerbanka pro nabíjení elektroniky na cestách se určitě neztratí. A cestovní pojištění, pokud není součástí balíčku vašeho zájezdu.

    Využijete malou kabelku, či baťůžek na přenášení drobností. Osvěžující pleťová voda v rozprašovači je velký pomocník proti vedru. Pozor jen na velikost balení, kterou si můžete vzít na palubu letadla, pokud cestujete jen s příručním zavazadlem. Myslete i na místo pro suvenýry, které si budete chtít z dovolené přivést.

    Pokud cestujete s dětmi, na palubu letadla je vhodné s sebou vzít hru, která je zabaví. Ať už na tabletu, mobilu, nebo i tradiční. Pro vás pak nafukovací polštářek za krk, aby byl let co nejpohodlnější.

    Co si s sebou vzít do Egypta

    Faraonova pomsta

    Zřejmě každý, kdo někdy plánoval dovolenou v Egyptě, o ní slyšel. Egypt je destinace pověstná tímto dovolenou velmi znepříjemňujícím fenoménem, známým jako „Faraonova pomsta“. V tomto případě pojem označuje významné gastrointestinální potíže, které postihnou nemálo cestovatelů v Egyptě.

    Faraonova pomsta“, či turistická diarea se obvykle projevuje po požití kontaminované vody nebo potravin a projevuje se bolestmi břicha, průjmy a někdy i zvracením.

    Prevence je v tomto případě klíčová. Pijte pouze balenou vodu, vyhněte se konzumaci ledu v nápojích, ovoce a zeleninu konzumujte pouze pokud lze oloupat. Stravu si vybírejte v prověřených a kvalitních zařízeních a neváhejte požádat o radu místní obyvatele nebo průvodce.

    Velkou roli zde hraje výběr resortu, ve kterém budete ubytováni. Ty, které jsou vlastněny zahraničními společnostmi mají větší předpoklad, že vás před Faraonovou pomstou lépe ochrání.

    Pokud se přece jen tomuto nemilému fenoménu nevyhnete a postihnou vás akutní střevní potíže, je dobré mít připraveny léky, dodržovat hygienická opatření, dbát na dostatečnou hydrataci a v případě potřeby vyhledat lékařskou pomoc, která by měla být v moderních resortech k dispozici pro konzultaci stavu.

    Egypt Faraonova pomsta

    Bakšiš, součást egyptské kultury

    A nyní k tématu, které je pevně zakořeněno v egyptské kultuře – bakšiš.

    Bakšiš, neboli spropitné, je v Egyptě běžnou součástí každodenního života a je očekáván za širokou škálu služeb.

    Nejde jen o dýško za pozornost obsluhy v restauraci, ale také za pomoc se zavazadly, za uklizený pokoj nebo za služby průvodce a řidiče. Tímto způsobem vyjádříte svou vděčnost za kvalitní služby.

    Bakšiš není povinný, ale je vřele doporučován, a většina místních pracovníků ve službách očekává, že jej dostane. Výše bakšiše je vždy na uvážení dárce. Nicméně i symbolický obnos bude většinou vděčně přijat.

    Tato praxe může být pro některé cestovatele nová, může jim být i nepříjemná. Ale je důležité přijmout ji s porozuměním a respektem k místní kultuře.

    Je vhodné se připravit a vybavit se drobými eury, či dolary a pamatovat na to, jak významný je pro místní obytele tento příjem. Pro mnohé pracovníky, kteří pobírají nízké mzdy, pravděpodobně bakšiš představuje důležitý a hlavní příjmový zdroj. A dýško od turistů je pro ně jediný způsob, jakým mohou svůj příjem zvýšit.

    Věřte, že vaše štědrost bude upřímně oceňovaná.

    Bakšiš v Egyptě

    Na co si dát v Egyptě pozor

    Kromě toho, co si s sebou sbalit, máme několik rad na cestu do Egypta, které byste měli vzít v úvahu.

    Bezpečnost je na prvním místě. Egypt je obecně považován za bezpečnou turistickou destinaci, ale je důležité být obezřetný, zejména v oblastech s větší koncentrací turistů, kde se mohou vyskytovat kapsáři, zejména v některých částech Káhiry.

    Doporučuje se být obezřetný a dbát na osobní bezpečnost. Zajistěte, aby vaše cennosti byly v bezpečí. Používejte pouze spolehlivou dopravu. Doprava v Egyptě může být chaotická. Pokud se chystáte v Egyptě řídit, buďte na silnici obezřetní a vyvarujte se nočního cestování na odlehlá místa.

    Balená voda je vaším nejlepším přítelem! Kdekoliv jste, mějte vždy u sebe balenou vodu a vyhýbejte se konzumaci ledu v nápojích. Pokud se budete stravovat mimo resort, jezte v místech, která na první pohled vypadají čistě, která jsou oblíbená a kde vidíte, že dodržují hygienické normy. A nezapomeňte, ruce jsou vstupní branou pro mnohé bakterie, takže si je pravidelně a důkladně myjte a používejte dezinfekci.

    Pokud plánujete cestovat do pouště nebo na výlety do pouštních oblastí, je nezbytně nutné vhodné oblečení, vybavení a dostatečné množství vody. A prověřeného znalého průvodce.

    Na co si dát pozor v Egyptě

    Potápění v Rudém moři

    Egypt je známý svými starověkými památkami a jako jedno z nejlepších míst na světě pro šnorchlování a potápění. V oblasti Rudého moře, zejména ve městech Sharm El Sheikh a Hurghada, najdete úžasné korálové útesy, pestrou podmořskou faunu a vraky lodí.

    Siwa Oasis

    Tato oáza se nachází v severozápadní části Egypta a je jednou z nejodlehlejších oáz v zemi. Siwa je známá pro svou krásnou pouštní krajinu, teplé prameny a starobylý hrob Alexandera Velikého. Je to magické místo s autentickou atmosférou daleko od rušných turistických středisek.

    Wadi El Gamal

    Tento národní park se nachází na jihozápadním pobřeží Rudého moře, nedaleko města Marsa Alam. Je domovem ohrožených mořských živočichů, včetně želv, dugongů a delfínů. Můžete navštívit safari, kajakovat, nebo šnorchlovat a prozkoumávat podmořský svět.

    Autor: Dovolena.cz, 4. 10. 2023

    Autor dovolena.cz.png