STUDENT AGENCY Dovolená

Wádí Rum, Skalní město Petra a další jordánské památky

Země bohatá na historii, kulturu a nepopsatelnou krásu, to je Jordánsko. Cestovatelé sem míří především za jedním z divů světa – legendárním skalním městem Petra. Ale tato perla Blízkého východu nabízí mnohem více!

Nádherné scenérie okouzlujícího vádí Rum, stopy dávné civilizace v Jerash, či křišťálově čisté vody Mrtvého moře; to vše a mnohem více nabízí tato fascinující destinace.

    Skalní město Petra a nádherná poušť Wadi Rum

    Skalní město Petra v Jordánsku je bezpochyby symbolem celé země a vrcholným zážitkem jakékoliv návštěvy. Petra, známá také jako růžové město díky barvě kamene, ze kterého je vytesána, je úchvatná ve své tiché majestátnosti.

    Obdivovat můžete vstup skrze úzkou soutěsku Al-Siq, která se náhle otevře a před vámi se rozprostře nejznámější stavba - Khazneh (Pokladnice).

    Vstupné do Skalního město Petry není zrovna nejlevnější, ale jedná se o zážitek, který je jedinčný a naprosto neocenitelný. A kterého rozhodně nebudete litovat.

    Wadi Rum, známé také jako Vádí Rum, je další neopomenutelnou destinací. Tato impozantní poušť, kde se červené a zlaté duny střídají s masivními skalními formacemi, je kuturní dědictví země a místem, které vzdávalo hold mnoha generacím Beduínů.

    Zde, v srdci pohádkové krajiny, můžete strávit několik nocí a zařít autentický a jedinečný wadi rum camping přímo pod hvězdnou oblohou, která je tak jasná a blízká, jako byste se mohli dotknout samotné Mléčné dráhy a kousek si z ní uloupnout.

    Skalní-město-Petra-v-Jordánsku.webp

    Madaba, Nebo, Jerash, Ammán a také koupání v Mrtvém moři

    Jordánsko je známé nejen impozantní Petrou, ale také mnohými dalšími památky, které stojí za to v průběhu vaší návštěvy země navštívit.

    Madaba, známá jako „Město mozaik“, je domovem nádherné mapy Palestiny v byzantském kostele sv. Jiří. Nedaleko Madaby můžete navštívit Hora Nebo, tradičně považovanou za místo, kde Mojžíš spatřil Zaslíbenou zemi.

    Město Jerash (často psané také jako Jerash Jordánsko), se pyšní dobře zachovanými ruinami římského města, které nabízí fascinující pohledy do života ve starověkém světě.

    K relaxaci po náročném prozkoumávání historických památek se nabízí Jordánské Mrtvé moře, které je známé svými léčivými účinky a unikátní možností vznášet se na hladině díky vysokému obsahu soli.

    Při pobytu v jordánském Ammánu můžete prozkoumat řadu archeologických skvostů, muzeí a zároveň si vychutnat moderní život ve městě plném kaváren a restaurací.

    Amman-Jordánsko.webp

    Wadi Mujib, Dana, Kerak, Umm Qais, Ajloun Castle

    Objevování krás Jordánska, to jsou velmi široké možnosti. Wadi Mujib je úchvatným kaňonem, který vám nabídne dobrodružnou cestu s trekingem a plavbou.

    Dana v Jordánsku je pak idylickou oblastí, kde můžete zažít mix kulturní a přírodní rozmanitosti. Hrad Kerak je jedním z nejlepších příkladů křižácké vojenské architektury a nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu.

    Umm Qais vás nadchne nádherným výhledem na Golanové výšiny a Ajloun Castle je další pevností nabízející pohled do historie regionu. Koupání v osvěžujícím jordánském vodopádu může být pak příjemným zakončením vašeho pobytu.

    Ať už se rozhodnete prozkoumat kteroukoli část Jordánska, jedno je jisté: tato země nabízí bohatství jordánských zajímavostí a kulturních zážitků, které čekají na to, aby byly objeveny. Z památek starověkých civilizací až po úchvatné přírodní krásy, Jordánsko vás určitě ohromí svou rozmanitostí a pohostinností svých lidí.

    Pokud se rozhodnete přidát Jordánsko na svůj seznam budoucích cestovatelských dobrodružství, věřte, že nebudete litovat.

    Kerak-Jordánsko.webp

    Město plné koní

    Některé oblasti skvostné Petry jsou dostupné pouze na koni nebo na velbloudu, a tato zvířata jsou tak zásadní součástí místní kultury. Lokální Beduíni, kteří často působí jako průvodci a poskytovatelé služeb v této oblasti, nabízí nejrůznější tipy vyjížděk na koních, které pomáhají návštěvníkům prozkoumat tyto historické památky.

    Ekologické projekty

    Jordánsko je domovem několika inspirujících ekologických projektů. Jedním z nich je Feynan Ecolodge v biosférické rezervaci Dana a je považován za jeden z nejlepších ekologických hotelů na světě. Je provozován místní beduínskou komunitou a vyniká autentičností a udržitelným ekologickým provozem.

    Jordánská kuchyně

    Jordánská kuchyně zahrnuje speciality, jako je "Mansaf", což je tradiční jordánský pokrm vyrobený z jehněčího masa vařeného v jogurtové omáčce a podávaný s rýží. Další dobrotou je falafel, hummus nebo kibbeh. Kromě tradičních arabských pokrmů, je v Jordánsku také silný vliv okolních kuchyní, včetně libanonské a syrské.

    Autor: Dovolena.cz, 2. 10. 2023

    Autor dovolena.cz.png