STUDENT AGENCY Dovolená

Očkování do zahraničí: Co byste měli vědět před odjezdem

Připravujete se na cestu do zahraničí? Nezapomeňte na důležitou součást plánování - očkování. Zjistěte, která povinná a doporučená očkování potřebujete pro vaši destinaci a jaké užitečné informace s tím souvisejí.

V tomto článku

    Očkování do zahraničí

    Očkování do zahraničí: Co byste měli vědět před odjezdem

    Povinná a doporučená očkování při cestě do zahraničí

    Některé země vyžadují povinná očkování před vstupem na jejich území. Mezi tato očkování patří například očkování proti žluté zimnici při cestách do některých zemí Afriky a Střední i Jižní Ameriky (např. Brazílie), nebo proti meningokokové meningitidě při cestách do Saudské Arábie.

    Při plánování cesty do zahraničí je důležité pamatovat na očkování, která mohou být povinná nebo doporučená v závislosti na cílové destinaci. Právě očkování může chránit vás i vaše okolí před nebezpečnými infekčními chorobami, které se v dané oblasti vyskytují. V článku najdete přehled doporučených i povinných očkování pro populární destinace.

    Očkování do Asie

    Pokud plánujete cestu do Asie, doporučuje se očkování proti hepatitidě A, tyfu a japonské encefalitidě. V závislosti na konkrétní destinaci může být také doporučeno očkování proti dalším nemocem, jako je například malárie.

    • Očkování do Vietnamu – Doporučená očkování do Vietnamu jsou proti hepatitidě A, B a proti tyfu.
    • Očkování na Bali – Doporučená očkování na Bali jsou proti hepatitidě A, B a proti tyfu.
    • Očkování na Srí Lance – Doporučená očkování do Vietnamu jsou proti hepatitidě A a proti tyfu.

    Očkování do Afriky

    Pokud se chystáte cestovat do Afriky, je důležité zvážit očkování proti nemocem, jako je hepatitida A, tyfus a žlutá zimnice, proti které je v některých afrických zemích povinné očkování zaznamenané v mezinárodním očkovacím průkazu.

    • Očkování do Egypta – Doporučená očkování do Egypta jsou proti hepatitidě A, proti tyfu a proti vzteklině
    • Očkování do Keni – Doporučená očkování do Keni jsou proti žluté zimnici, hepatitidě A, B a proti tyfu.
    • Očkování do Zanzibaru – Doporučená očkování do Zanzibaru jsou proti hepatitidě A, B a proti tyfu.
    • Očkování do Maroka – Doporučená očkování do Maroka jsou proti hepatitidě A, B a proti tyfu.
    • Očkování do Tuniska – Doporučená očkování do Tuniska jsou proti hepatitidě A, B a proti tyfu.

    Očkování do Střední a Jižní Ameriky

    Při plánování cesty do Střední nebo Jižní Ameriky nezapomeňte zvážit očkování proti nemocem jako je hepatitida A, tyfus a žlutá zimnice, proti které je v některých zemích, stejně jako v Africe, povinné očkování.

    • Očkování do Mexika – Doporučená očkování do Mexika jsou proti hepatitidě A a proti tyfu.
    • Očkování do Dominikány – Doporučená očkování do Dominikánské republiky jsou proti hepatitidě A a proti tyfu.
    Očkování do zahraničí

    Nejčastěji kladené otázky o očkování při cestě do zahraničí

    Jak dlouho před odjezdem bych měl/a absolvovat očkování?

    Absolvovat očkování je vhodné nejméně 4–6 týdnů před odjezdem. Některá očkování vyžadují i několik dávek s určitým časovým odstupem, proto je dobré s plánováním začít včas.

    Jsou některá očkování povinná pro vstup do země?

    Ano, některé země vyžadují povinné očkování proti určitým nemocem před vstupem na jejich území. Mezi tyto nemoci patří například žlutá zimnice nebo meningokoková meningitida.

    Jaká očkování obecně doporučená očkování pro cestování do ciziny?

    Doporučená očkování se liší v závislosti na cílové destinaci. Obecně jsou často doporučována očkování proti hepatitidě A a B, tyfu, japonské encefalitidě, žluté zimnici a dalším nemocem podle specifik dané oblasti.

    Jak dlouho trvá účinnost očkování?

    Účinnost očkování může být různá podle typu očkování. Některá očkování poskytují dlouhodobou imunitu, zatímco jiná vyžadují pravidelné očkovací boostery.

    Jaké jsou běžné vedlejší účinky očkování?

    Vedlejší účinky očkování mohou zahrnovat mírnou bolest nebo otok v místě vpichu, únavu, horečky nebo bolesti hlavy. Většina vedlejších účinků je mírná a dočasná.

    Jaké další preventivní opatření mohu přijmout k ochraně zdraví při cestě do zahraničí?

    Kromě očkování je důležité dodržovat další preventivní opatření, jako je používání repelentů proti hmyzu, pití pouze balené nebo dezinfikované vody, konzumace dobře tepelně upraveného jídla a dodržování hygienických standardů.

    Co mám dělat, pokud jsem zapomněl/a na očkování a cestuji brzy?

    Pokud se blíží váš odjezd a nemáte dostatek času na absolvování kompletního očkovacího plánu, poraďte se s lékařem. Některá očkování mohou poskytnout alespoň částečnou ochranu i při aplikaci krátce před odjezdem.

    Jsou některé skupiny lidí více ohrožené infekčními chorobami při cestování?

    Ano, určité skupiny lidí, jako jsou malé děti, starší lidé, těhotné ženy nebo lidé s oslabenou imunitou, jsou obecně více náchylné k infekčním chorobám. Jejich ochrana prostřednictvím očkování je zvláště důležitá.

    Buďte na cesty připraveni

    Správná příprava před cestou do zahraničí může být zásadním pro prožití bezstarostné vysněné dovolené. Nezapomeňte se před odjezdem poradit s lékařem nebo v centru cestovní medicíny ohledně vhodných očkování a dalších preventivních opatření.

    Autor