STUDENT AGENCY Dovolená

Tipy na nejoblíbenější destinace v Egyptě

Přemýšlíte, kam se vydat na dovolenou do Egypta? Egypt nabízí nespočet možností, jak prožít nezapomenutelnou dovolenou. Ať už vás láká tajemství starověkých pyramid, nádherné chrámy, nebo byste raději strávili dny na bílých písečných plážích u Rudého moře, Egypt má co nabídnout každému cestovateli. Náš průvodce nejpopulárnějšími destinacemi v Egyptě vás provede nejzajímavějšími místy, která byste rozhodně neměli vynechat.

V tomto článku

    Egypt, chrámy

    Káhira a Gíza

    Egypt, země s nekonečným bohatstvím historických pokladů a přírodních krás, láká turisty z celého světa. Ať už hledáte dobrodružství mezi pyramidami, relaxaci na slunných plážích nebo objevování podmořského života Rudého moře, Egypt má co nabídnout každému. V tomto průvodci prozkoumáme, kam na dovolenou do Egypta, abyste si mohli naplánovat cestu snů.

    Začněme v srdci Egypta, v Káhiře a nedaleké Gíze. Gíza je domovem ikonického komplexu pyramid a Velké sfingy, které patří mezi nejznámější a nejnavštěvovanější památky na světě. Tento architektonický zázrak, včetně Velké pyramidy, jedné ze sedmi divů světa, nabízí nahlédnutí do umu a schopností starověkých Egypťanů. Káhira, pulzující metropole, nabízí fascinující mix historie a modernity. Nevynechejte Egyptské muzeum, kde můžete obdivovat poklady Tutanchamona a tisíce artefaktů, které vyprávějí příběh bohaté egyptské civilizace.

    Kromě historických památek, Káhira překypuje životem v každé své čtvrti. Procházka tržištěm Khan el-Khalili, kde se prodávají tradiční egyptské řemeslné výrobky, šperky a koření, je nezapomenutelným zážitkem. Zastavte se v jedné z kaváren, ochutnejte pravý egyptský čaj nebo kávu a nechte se unést rytmem každodenního života v tomto historickém městě. Navštívit můžete také starobylou pevnost Salah El-Din Citadel, která se tyčí nad městem a nabízí úchvatný výhled na Káhiru a okolní krajinu.

    Dalším nezapomenutelným zážitkem je plavba po Nilu, zejména v okolí Káhiry, kde se řeka vine kolem městských částí, nabízí klid a pohled na kontrast mezi moderní urbanizací a věčnou řekou, která živila egyptskou civilizaci tisíce let. Tyto plavby často zahrnují večeři a kulturní program, což je skvělá příležitost prožít egyptskou kulturu z první ruky. V kombinaci s návštěvou historických památek, Káhira a Gíza představují dokonalou harmonii minulosti a současnosti, která je základem nezapomenutelného egyptského dobrodružství.

    Egypt, chrámy

    Luxor

    Pokud přemýšlíte, kam do Egypta na dovolenou za historickými památkami, Luxor je vaší odpovědí. Toto bývalé hlavní město starověkého Egypta se pyšní Karnakem, obrovským chrámovým komplexem, a Údolím králů, kde se nacházejí hrobky faraonů, včetně hrobky Tutanchamona. Tyto lokality nejen že představují vrchol starověkého egyptského umění a architektury, ale také poskytují návštěvníkům jedinečnou příležitost ponořit se do světa faraonů a objevit tajemství, která byla po tisíciletí ukryta.

    V Karnaku, který je považován za největší náboženský komplex na světě, můžete obdivovat monumentální sloupy, obelisky a posvátné jezírko. Komplex byl postupně rozšiřován po mnoho generací faraonů, což z něj dělá živoucí knihu egyptské historie a náboženství. Návštěva tohoto místa vám umožní procházet stejnými cestami, po kterých kdysi kráčeli kněží a poutníci.

    Údolí králů, skryté v pouštních skalách západně od Luxoru, je posledním odpočinkovým místem pro mnoho faraonů Nové říše, včetně Tutanchamona, Ramsese II. a Setiho I. Prohlídka těchto hrobek, s jejich bohatě zdobenými chodbami a komorami, je jako cestování časem. Nástěnné malby a hieroglyfy vyprávějí příběhy o životě, víře a cestě do posmrtného života, který byl pro starověké Egypťany středobodem existence.

    Luxor je také domovem Luxorského chrámu, který zvlášť po západu slunce nabízí nádherný pohled, kdy je celý osvětlen a vytváří magickou atmosféru, která připomíná jeho důležitost pro starověké obyvatelstvo. Tento chrám byl propojen s Karnakem procesní cestou lemovanou sfingami, známou jako Avenue of the Sphinxes, která byla nedávno obnovena a znovu otevřena pro veřejnost.

    Kromě těchto světoznámých památek Luxor nabízí i další klenoty, jako jsou chrám v Medinet Habu, Ramesseum, nebo nekropole pro řemeslníky a umělce zvaná Deir el-Medina. Každé z těchto míst přináší jedinečný pohled na každodenní život, umění a řemesla starověkého Egypta. Luxor opravdu stojí jako otevřené muzeum pod širým nebem, kde se historie dotýká současnosti na každém kroku.

    Egypt, pláž | Dovolená od STUDENT AGENCY

    Sharm el-Sheikh

    Sharm el-Sheikh, perla na pobřeží Rudého moře, je ideální destinací pro ty, kteří se ptají, Egypt kam na dovolenou pro vodní sporty a relaxaci. Nabízí některé z nejlepších potápěčských lokalit na světě, včetně slavného Thistlegormu a úchvatného Ras Mohammed National Park. Tato oblast je známá svým křišťálově čistým mořem, pestrobarevnými korálovými útesy a bohatým podmořským životem, což přitahuje potápěče a šnorchlisty z celého světa.

    Kromě potápění, Sharm el-Sheikh nabízí širokou škálu aktivit. Můžete si vychutnat jachting, windsurfing, nebo dokonce parasailing. Pro ty, kteří dávají přednost relaxaci na pevnině, jsou zde nádherné pláže s jemným bílým pískem, kde si můžete užívat slunce a moře v klidu a pohodě. Město také disponuje prvotřídními hotely, restauracemi a nočním životem, který uspokojí každého návštěvníka.

    Další atrakcí, která stojí za zmínku, je Národní park Ras Mohammed, který se nachází na jižním cípu Sinajského poloostrova. Tento park je domovem úchvatných korálových útesů, bohatého podmořského života a několika zajímavých pozemních lokalit, včetně mangrovových lesů a solných jezer. Pro milovníky přírody nabízí park možnost pozorování ptáků, turistiku a nezapomenutelné šnorchlování v místech, kde se setkává poušť s mořem.

    Pro ty, kteří hledají dobrodružství mimo vodu, Sharm el-Sheikh nabízí řadu výletů do pouště. Můžete se vydat na safari na čtyřkolkách, výlety na velbloudech, nebo strávit noc pod hvězdami v beduínském táboře. Tato zkušenost vám umožní nahlédnout do tradičního života nomádských kmenů a prozkoumat nádhernou pouštní krajinu Sinajského poloostrova.

    Sharm el-Sheikh je opravdu rájem pro milovníky přírody, dobrodruhy a každého, kdo hledá únik od každodenního stresu do světa krásy, klidu a nekonečného slunce. S jeho pestrým výběrem aktivit, od potápění v teplých vodách Rudého moře až po pouštní expedice, je ideálním místem pro objevování nových zážitků a vytváření nezapomenutelných vzpomínek.

    Egypt, chrámy

    Asuán a Núbie

    Asuán, město na břehu Nilu, je výchozím bodem pro plavby po Nilu do Luxoru a nabízí klidnější atmosféru oproti rušnějším egyptským metropolím. S jeho nádhernými ostrovy, obklopenými granitovými skalami a nilskými katarakty, představuje Asuán dokonalé místo pro odpočinek a prozkoumávání bohaté nubické kultury. Mezi jeho hlavní atrakce patří Philae, ostrovní chrám věnovaný bohyni Isis, který byl zachráněn před záplavami a přesunut na vyšší místo v rámci mezinárodního projektu UNESCO.

    Núbie, oblast rozkládající se od jižního Egypta až do severního Súdánu, je známá svými pestrými vesnicemi, srdečnými obyvateli a bohatou historií. Nubijci jsou hrdí na svou kulturu, jazyk a tradice, což je patrné ve všem, od architektury jejich domů až po hudební a taneční vystoupení. Návštěva nubické vesnice vám poskytne jedinečnou příležitost seznámit se s jejich životním stylem a možná si dokonce vyzkoušet tradiční nubickou kuchyni.

    Plavba po Nilu z Asuánu je nezapomenutelným zážitkem, který vám umožní vidět Egypt z úplně jiné perspektivy. Loď pluje klidnými vodami Nilu kolem písečných dun, skalních hrobek a zelených polí, což přináší neustálé překvapení a krásu na každém kroku. Tyto plavby často zahrnují zastávky u významných archeologických lokalit, jako jsou chrám Kom Ombo a Edfu, které jsou přístupné jen z řeky.

    Kromě historických a kulturních atrakcí, Asuán a okolí nabízejí několik přírodních krás, včetně botanické zahrady na ostrově Kitchener, která je domovem mnoha exotických rostlin a ptáků, nebo oblíbeného místa pro pikniky - ostrova Elephantine, který nabízí klidné útočiště od městského shonu. Asuán a Núbie jsou také významné pro své umělecké a řemeslné tradice, zejména výrobu keramiky, tkaní a košíkářství. Navštívením místních trhů a řemeslných dílen můžete nejen podpořit místní ekonomiku, ale také si odnést domů jedinečný a autentický suvenýr.

    Tato oblast nabízí nespočet příležitostí pro objevování, od pohodových plaveb po Nilu, přes setkání s fascinující nubickou kulturou, až po prozkoumávání starobylých památek. Asuán a Núbie představují spojení přírodních krás, bohaté historie a kulturního dědictví, což dělá z nich nezapomenutelnou součást jakékoliv návštěvy Egypta.

    Egypt, tržiště | Dovolená od STUDENT AGENCY

    Alexandrie

    Alexandrie, založená Alexandrem Velikým v roce 331 př. n. l., se nachází na břehu Středozemního moře a je fascinujícím městem, kde se prolíná bohatá historie s moderním životem. Jako druhé největší město Egypta a jeho hlavní přístav hraje Alexandrie klíčovou roli v ekonomice země, ale je také domovem mnoha historických a kulturních památek. Jednou z hlavních atrakcí je novodobá Bibliotheka Alexandrina, inspirovaná slavnou antickou knihovnou, která zde stávala. Tento moderní kulturní komplex slouží jako knihovna, muzeum a centrum pro vědu a umění, a je to místo, kde se setkává minulost s budoucností.

    Alexandrii dříve zdobily velkolepé stavby, jako je maják na ostrově Pharos, jeden ze sedmi divů starověkého světa, a obrovská knihovna, která uchovávala vědomosti celého tehdejšího světa. Dnes je možné navštívit archeologická naleziště, která připomínají tuto slavnou minulost, včetně podmořských ruin starověkého města a sloupu Pompeius, který je jedním z nejznámějších antických památníků v Alexandrii.

    Město je také známé svými krásnými plážemi, které lákají k odpočinku u moře. Kromě možnosti relaxace na slunci nabízejí pláže v Alexandrii řadu vodních sportů a aktivit. Pro ty, kteří mají raději procházky, je pobřežní promenáda Corniche ideálním místem k večerním procházkám s výhledem na nádherné středomořské panorama.

    Alexandrie se také pyšní bohatou gastronomií, která odráží její multikulturní dědictví. V mnoha lokálních restauracích můžete ochutnat tradiční egyptské pokrmy i speciality z různých koutů Středomoří. Nezapomeňte vyzkoušet rybí a mořské plody, které jsou čerstvé a patří k nejlepším v celém Egyptě.

    Alexandrie je významná svou literární historií, jelikož zde žili a tvořili někteří z nejvýznamnějších spisovatelů 20. století, včetně Lawrence Durrella, jehož románová sága "Alexandrijský kvartet" město proslavila po celém světě. Pro milovníky literatury a historie je procházka městem, které inspirovalo taková díla, nezapomenutelným zážitkem.

    Alexandrie je město kontrastů, kde se setkává starověká historie s moderními vlivy, a nabízí neopakovatelný mix kultur, tradic a kulinářských zážitků. Jeho jedinečná atmosféra, přátelští obyvatelé a bohaté dědictví činí z Alexandrie ideální destinaci pro ty, kteří hledají kombinaci dobrodružství, odpočinku a kultury.

    Egypt nabízí nekonečné možnosti pro každého cestovatele. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z těchto destinací, zažijete dobrodružství a objevíte krásy, které vám Egypt může nabídnout. Při plánování vaší dovolené nezapomeňte zvážit aktuální cestovní omezení a doporučení. Egypt čeká, aby vám odhalil svá tajemství a poklady.

    Na dovolenou do Egypta

    Stahuji data

    Autor