STUDENT AGENCY Dovolená

Nejlepší exotické destinace pro šnorchlování a potápění

Svět pod mořskou hladinou je fascinující říše, která skrývá nezapomenutelné zážitky pro všechny milovníky moře. Barevné korálové útesy, křišťálově čistá voda a bohatý podmořský život láká stále více cestovatelů do exotických destinací, kde mohou objevovat kouzlo světa pod hladinou.

Bez ohledu na to, zda jste zkušení potápěči, kteří hledají nové výzvy, nebo začínající šnorchlisté, máme pro vás destinace, které vás okouzlí a nadchnou.

Připravili jsme pro vás přehled těch nejlepších míst na světě, kde se můžete ponořit do kouzelného barevného podmořského světa. Vstupte s námi do hlubin těchto jedinečných lokalit a objevte krásu a tajemství, která na vás čekají pod hladinou.

V tomto článku

    Egypt, potápění | Dovolená od STUDENT AGENCY

    Dominikánská republika

    S východními plážemi na pobřeží Atlantiku a jižními břehy omývanými Karibským mořem nabízí Dominikánská republika neuvěřitelné podmínky pro podvodní dobrodružství. Bohaté útesy a podmořské jeskyně vytvářejí úžasný svět plný žraloků, rejnoků a pestrobarevných korálových zahrad.

    • Bayahibe: Výchozí bod pro návštěvu ostrovů Saona a Catalina, kde se potápěči setkávají se žraloky, rejnoky a četnými vraky.
    • Punta Cana: Známá svými plážemi a blízkými útesy s bohatým mořským životem.

    Zanzibar (Tanzanie)

    Zanzibar, který se nachází u východního pobřeží Afriky, je perlou Indického oceánu. Místní teplé vody jsou proslulé svou průzračností a rozmanitostí mořského života, včetně ohromujících korálových útesů a mangrovníkových lesů.

    • Mnemba Atoll: Chráněná oblast známá pro čisté vody a hejna tropických ryb.
    • Nungwi: Vesnice na severu ostrova, která je ideální pro šnorchlování z pláže.
    šnorchlování

    Mauricius

    Mauricius, tropický ostrov v Indickém oceánu, je obklopen korálovým útesem, což vytváří klidné laguny ideální pro šnorchlování. Bohatý mořský život zahrnuje stovky druhů ryb, želvy a murény.

    • Blue Bay Marine Park: Jeden z nejlepších chráněných útesů, kde plavou želvy, murény a stovky druhů ryb.
    • Île aux Cerfs: Ostrov s korálovými útesy a bílými plážemi, ideální pro začátečníky.

    Tunisko

    Tunisko se může pochlubit rozmanitým pobřežím a několika národními parky, které chrání mořské útesy a divoký život. Křišťálově čisté vody Středozemního moře skýtají perfektní prostředí pro objevování podmořského světa.

    • Tabarka: Malebná rybářská vesnice s bohatými korálovými útesy a jeskyněmi.
    • Djerba: Ostrov s klidnými zátokami vhodnými pro šnorchlování.
    šnorchlování

    Thajsko

    Thajsko je známé svým exotickým pobřežím s mnoha ostrovy. Jeho korálové útesy jsou domovem stovek druhů ryb, želv a žraloků, což z něj činí neodolatelnou destinaci pro potápěče a šnorchlaře.

    • Phi Phi Islands: Oblast s průzračnou vodou, kde najdete pestré korály a možnost šnorchlování u známého Maya Bay.
    • Similan Islands: Populární destinace pro potápěče díky žulovým skalám a rozmanitosti podmořského života.

    Kapverdy

    Kapverdy jsou ostrovní ráj ležící v Atlantském oceánu. Jejich izolovanost od pevniny přispěla k unikátnímu ekosystému. Krásné písečné pláže a klidné zátoky jsou skvělými místy pro šnorchlování.

    • Boa Vista: Ostrov s písečnými plážemi a potápěčskými lokalitami vhodnými i pro šnorchlování.
    • Sal: Populární místo pro potápění s možností vidět mořské želvy a vraky lodí.
    Kapverdy

    Srí Lanka

    Srí Lanka je obklopena úchvatnými plážemi, mangrovníkovými zátokami a chráněnými mořskými oblastmi. Šnorchlaři a potápěči mohou objevovat korálové zahrady plné života.

    • Unawatuna: Plážové městečko s korálovými útesy vhodnými pro začátečníky.
    • Hikkaduwa: Chráněná mořská rezervace s velkými útesy a pestrou faunou.

    Bali (Indonésie)

    Bali, tropický ráj mezi Jávou a Lombokem, má rozsáhlé podmořské ekosystémy včetně korálových útesů a vraků. Mnohé oblasti umožňují úžasný podvodní zážitek jak začátečníkům, tak zkušeným potápěčům.

    • Nusa Penida: Vynikající místo k plavání s mantami a objevování útesů.
    • Tulamben: Známé svým vrakem USS Liberty a bohatými korálovými zahradami.
    Egypt, potápění | Dovolená od STUDENT AGENCY

    Praktické tipy pro šnorchlování a potápění

    • Výbava: Používejte kvalitní masku, šnorchl a ploutve, a pokud je potřeba, také neoprenový oblek.
    • Bezpečnost: Buďte opatrní v oblastech s proudy a nezapomínejte na ochranu proti slunci.
    • Respekt k přírodě: Nedotýkejte se korálů ani mořských živočichů a neberte si suvenýry.
    šnorchlování

    Co pomůže rozhodnout kam vyrazit za šnorchlováním a potápěním

    Mimořádně unikátní ekosystémy

    Některé destinace, jako například Similan Islands v Thajsku nebo Mnemba Atoll na Zanzibaru, jsou chráněnými oblastmi kvůli mimořádné biodiverzitě a vzácným druhům, které zde žijí. Můžete tak pozorovat neobvyklé druhy ryb, korálů nebo dokonce mořských savců.

    Noční šnorchlování

    V některých destinacích je nabízeno i noční šnorchlování. Přináší jedinečnou příležitost pozorovat noční život pod hladinou, kde jsou aktivní jiní živočichové než ve dne. Například na Srí Lance nebo Maledivách můžete vidět svítící plankton, což je magický zážitek.

    Foto pod hladinou

    Pokud vás láká podvodní fotografie, mnohé destinace poskytují jasné, mělké vody s dobrou viditelností. Skvělou příležitost k focení nabízí třeba korálové útesy na Bali nebo při potápění v Tulambenu, kde můžete zachytit fascinující vraky lodí.

    Naučná centra a dobrovolnické programy

    Některé destinace, jako například Mauricius, nabízejí naučná centra nebo dobrovolnické programy zaměřené na ochranu mořského života a útesů. Je to skvělý způsob, jak získat hlubší vhled do ekosystémů a zároveň přispět k jejich ochraně.

    Vhodné pro rodiny

    Šnorchlování je často vhodné pro rodiny s dětmi, protože mnohé oblasti, například Tabarka v Tunisku nebo Djerba, poskytují mělké laguny a korálové útesy blízko břehu.

    Ať už vás láká nejlepší šnorchlování v exotickém ráji v Dominikánské republice či na Bali, tato místa vám umožní prozkoumat neuvěřitelný podmořský svět a zažít dobrodružství, na které budete ještě dlouho vzpomínat.

    Autor